MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


9 Temmuz 2015 Perşembe

KEPEKLİ KAYISILI TART


Tart ve turta yapmak mutfakta en sevdiğim tarifler arasında. Hele bir de ilk kez denediğim farklı bir tarif ise duyduğum heyecan bambaşka . Bu tarifte en çok hoşuma giden tamamen kepekli un ile hazırlanan az yağlı bir hamura sahip ,  ayrıca da kayısılı olmasıyla da lif açısından oldukça zengin toplamda sağlıklı bir tarif olmasıydı. Üzerine de lezzet on numara olunca hemen paylaşılması gereken tarifler listesine en üst sıradan geçiş yaptı. 

Bu arada size tart hamuru yapmakla ilgili küçük bir tüyo vereyim .Hamuru karıştırabilecek büyüklükte normal , bıçaklı bir mutfak robotuyla tart hamurunuzu 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp hemen dinlenmesi için dolaba atabilirsiniz.

 Geçelim malzemelere :

hamur için :
1 1/2 su bardağı kepek unu  -yaklaşık  200 gr 
1 yemek kaşığı şeker
1 çimdik tuz 
1 çay kaşığı tarçın
80 gr soğuk tereyağı ( yada margarin ) Ben tariflerimde mutlaka tereyağı kullanmaya özen gösteriyorum.
5 yemek kaşığı kadar soğuk su 

kayısılı harç için :

300 gr ince dilimler halinde doğranmış taze kayısı
2 yemek kaşığı esmer yada beyaz toz şeker ( ben esmer şeker kullandım ) 
1 tatlı kaşığı tarçın 
üzerine serpiştirmek için bir miktar kuru yaban mersini ( siz dilerseniz başka bir meyve ile de renklendirebilirsiniz ) 

22 cm lik kelepçeli kalıp 
kalıbı yağlamak için katı yağ ayrıca yağlı kağıt 
üzeri için pudra şekeri 




Öncelikle kayısıları resimde gördünüz gibi ince dilimler halinde doğrayıp , şeker ve tarçın ile harmanlayarak geniş bir kasede hamurunuzu hazırlayana kadar bekletin. Böylece meyveler biraz daha sulanarak ve tarçınla da bütünleşerek daha lezzetli bir hal alıyor.

Daha sonra eğer bir mutfak robotunuz varsa onu kullanarak yoksa da hamur karıştırma kabında yoğurmak üzere önce un ve soğuk olarak küp küp doğradığınız tere yağını iyice karıştırın . Eğer eliniz ile yoğuracaksınız başlangıçta bir bıçak yardımıyla hamurunuz yapışkan bir hale gelmeden yağı karıştırmanız iyi olacaktır. Yağ ile un güzelce karıştıktan sonra şekeri ve tarçını ekleyerek karıştırmaya devam edin. Suyu en son aşamada yavaş yavaş ekleyerek hamurunuzun birleşmesini sağlayın . Bu aşamayı yaparken elinizle karıştırıyorsanız hamuru hemen bir toparlayıp streç folyoya almalısınız. Tart hamuru çok fazla yoğurulacak bir hamur değildir. 
Hamurunuzu streç folyayo sarıp dolapta bir 20 dakika kadar dinlendirin. 

Fırını 180 dereceye ayarlayın . Kelepçeli kalıbı güzelce yağlayın .Ben risk almamak için tabanı yağladıktan sonra yağlı kağıt ile de kaplamayı tercih ediyorum . Kalıbın tabanına hamurunuzu eşit kalınlıkta olmasına dikkat ederek yayın.

Üzerine meyvelerinizi yerleştirerek 180 derecede ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin . Bu süre zarfında evinizi mis gibi bir tarçın kokusunun kaplayacağı garantisini verebilirim. 
İster ılık olarak ister biraz daha bekleyip üzerine pudra şekeri serperek afiyetle yiyebilirsiniz.. Umarın sizler de beğenir ve tarifi defterinize eklersiniz. Sevgiyle =)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..