MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


15 Ağustos 2012 Çarşamba

PİDE FIRINI VE GÜVEÇ

 Yazlıktaki yemek ziyafetleri devam ediyor. Kuşadası 'nda hemen hemen her sitenin ortasında bir su deposu onun altında da market, kasap vs...   vardır. Bunlar içinde olmassa olmazı da mutlaka pide fırınıdır. Ege'de kullanılan undan mıdır, yapılış farkından mıdır bilmem pideler her zaman çok lezzetli ve gevrek olur. Ama benim annem için pide fırını daha fazla anlam taşır. Salça yapmak için kırmızı biberleri ,derin dondurucuya koymak için patlıcanları közletmeye götürdüğü bazen de böreğini pişirterek lezzet kattığı yerdir pide fırını.Kuşadası'ndaki pidecimizin şöyle bir artısı var . Size bir güveç veriyor . Sizde dilediğiniz gibi içini doldurup pişmeye gönderiyorsunuz. Saatlerce yavaş yavaş pişen güveciniz tam bir lezzet şölenine dönüşüyor. Sizlerde mahallenizdeki pidecide bu yöntemi uygulayıp harika  lezzetler sunabilirsiniz.
İşte bizim güvecin malzemeleri :

1 kg süt dana eti ( güveç için uygun olanını sorup kasabınızdan yardım alabilirseniz yada kuzu tercih edebilirsiniz )
7-8 adet sivri biber
5-6 adet domates
3 adet patlıcan
1 yemek kasığı salça
arzuya göre zeytinyağı yada tereyağı
tat vermesi için kasaptan ufak bir parça kuyruk yağı
tuz - karabiber- toz k.biber- kekik
Malzeme listesi arzunuza , evinizde olan malzemeye göre çeşitlendire bilinir. Genel olarak et bu şekilde yavaş yavaş odun ateşinde pişince lezzetli oluyor zaten.
Domatesin kabuklarını soyup, biberlerle birlikte dilediğiniz ölçüde doğrayın .Geniş bir kapta tüm malzemelerle ve baharatlarla etlerinizi harmanlayın.Güvecinizin alt kısmına bir miktar kasaptan aldığınız kuyruk yağını koyun, 2- 3 küçük parça yeterli oluyor. Etinizi güvece yerleştirip 1-2 küçük parçada üzerine yağ ekleyebilirsiniz. Kuyruk yağı fikrinden hoşlanmadıysanız ki bahsettiğim miktar çok çok az dilerseniz tat için tereyağıda kullanabilirsiniz.
Bu arada yolunuz Kuşadası'na düşerse mutlaka pideleri tatmanızı öneririm . Özellikle tahinli pide dillere destan. Yemeğin üzerine ortaya bir porsiyon söylemeniz yeterli. Oldukça doyurucu ve tat bakımından zengin olduğu için sıcak havada bir parçası insana yetiyor.

8 yorum:

  1. ahh ahh bu görüntü bitirdi beni canım..olsaydı şimdi ne güzel yerdim..annenin ellerine sağlık canım..
    eylülde bizde didime gidicez donüşte kuşadasına uğrayıp zeytinyapı alıcaz pidede aklımızda bulunsuz gecen senede uğramıstık ama pidesinin meshur olduğunu bilmiyordum bu sene pidede alalım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tahinli pide yaptır ye hememcecik sıcak sıcak ... Davutlar yolu üzerindeki yazlıklarda nazilli sitesinini güzelçamlıya doğru geçtikten sonra Aydın Tur var . Orası bizim site .Bizim sitenin girişinde altın Kürek pide salonu yazıyor . ona git . Sitenin içinde başka bir taklitçi aman ondan yeme =)

      Sil
  2. bu güveç yenir hem de cok güzel! ekmegı bandıra bandıra yenılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GERÇEKTEN GÜVEÇ GÜZEL DİDE YANINDA YENİLEN EKMEKLERİ HİÇ KONUŞMAYALIM TATİL TATİL.. =)

      Sil
  3. canım arkadaşım..bu sabah kargocunun zili çalmasıyla uyandım :))bir baktimki sen yollamışsın..nasıl mutlu oldum anlatamam..ince düşünceli arkadaşım benim çok beğendim hediyeni.çook çook mutlu ettin beni..çok teşekkür ederim..
    Canım bende seni tanıdığım için çok mutluyum..Eğer seninde yolun İstanbula düşerse haber et bana görüşelim :)çok öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CANIMMM GÜLE GÜLE KULLAN ... GÜZEL SOHBETLERE TANIK OLSUN FİNCANLAR =)

      Sil
  4. Bizim de hamurunu verip pide yaptırdığımız fırınımız vardı, ne güzel olurdu sonra eve teslim:)

    YanıtlaSil
  5. ZEYNEP - yaaa ... sıcak sıcak gelir böyle.. Biz iki gündür eskileri anıyoruz seninle.. yarından itibaren başlarız nerrdee o eski bayramlar diye.. =)

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..