MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


14 Ağustos 2012 Salı

ÇİÇEK DOLMASI


 Hepinize selam ... Tatil bitti eve dönüş toparlanma derken yazılar geciktikçe gecikti biliyorum . İnşallah arayı kapatacağım Öncelikle herkesin Kadir gecesi mübarek olsun . Hepimizin güzel dilekleri , duaları kabul olsun inşallah.
  Tatil içinde size yazacağım çok şey var .Daha önce bahsettiğim gibi tatilimizin ilk durağı Kuşadası'ydı. Annem ve babamla beraber tatil yapmayalı çok uzun olmuştu. Hatta evlendiğimden beri ilk diyebiliriz. Benim için çok güzel bir tatil oldu .Annem bizi uzun zamandır hayalini kurduğum çiçek dolmasıyla karşıladı ilk gün .
Çiçek dolması kabağın çiçeklerinden yapılıyor. Sabah erken saatte toplanılması gerekiyor ki çiçekler kapanmasın. Büyük şehirlerde temin etmek biraz zor tabi . Ama bildiğimiz büyük marketlerden birinde ambalajlı olarak satılıyor. İsterseniz alıp bir miktar deneyebilirsiniz . Genelde ege bölgesinde zeytinyağlı olarak tadabilirsiniz.Ama babaannem bize hep böyle etli yapar . Üzerine de yoğurdu , sosu döktünüz mü tadından yenilmez. Eeee Kayseri ' li olunca her şeyi mantı görüntüsünde yeme çabası içine giriliyor ister istemez .
Buyrun tarife:

Kabak çiçeği  ( artık bulabildiğiniz kadar )
250 gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı bulgur
1 çar bardağı pirinç ( dilerseniz sadece bulgur yada pirinç kullanabilirsiniz ) ( ben bulgurlu seviyorum )
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kadar zeytin yağı
1 yemek kaşığı kadar tereyağı
tuz - toz kırmızı biber- nane - karabiber

üzeri için salça sos : Küçük bir tavaya az miktarda yağ ekleyip bir yemek kaşığı kadar salça ile kavurup su ile istediğiniz kıvamda sulandırın.

Üzeri için arzuya gore sarımsaklı yada sade yoğurt

İç malzemeleri karıştırarak dolma harcınızı hazırlayın. Daha sonra dikkatlice çiçeklerinizin içine doldurun . Ağızlarında mutlaka boşluk bırakın ki pişme esnasında ,bulgurlarda şiştiği için ağızları açılabilir. Tencereye ağız kısımları yukarı bakacak biçimde sık sık dizin ve üzerine bir kapak kapatın. Üzerlerine dolmalarınızın yarısına gelecek kadar hafif salçalı su ekleyerek kısık ateşte yarım saat kadar pişirin . Daha sonra yoğurt ve salça sosla tamamlayıp afiyetle yiyin midenizde çiçekler açsın.
Eğer kabak çiçeklerinden çok az temin edebildiyseniz biber yada kabak dolmasının yanında da bir çeşit olarak ikram edebilirsiniz.
Son bir not aynı zamanda zeytinyağlı bir harç hazırlayarak zeytinyağlı bir meze olarak da  yapılabilir.




2 yorum:

  1. canım ben hiç yapmadım ama 1 kere yedim bu dolmayı.. gerçekten cok ama cok lezzetliydi..anneciğinin ellerine sağlık vallahi ağzımı sulandırdı:))
    sanada hayırlı kandiller canım ..

    YanıtlaSil
  2. OLSADA YESEK ASLIII ÇOK HARİKA GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK:))))

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..