MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


10 Temmuz 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE

Börülce , benim çok yeni tanıştığım bir baklagil . Minik minik üzeri siyah noktalı bu şirin fasulyelerle bir çok lezzetli tarif yapabilirsiniz. Özellikle zeytinyağlısı ve salatası bizim evde çok beğenildi. Normal salatalara koymak yerine ,piyaz şeklinde de yapabilirsiniz . Börülceden nohut gibi humusta yapıldığını duydum .Fakat henüz denemedim . Zeytinyağlısını ilk kez Marmaris' li bir ailenin işlettiği balıkçıda yemiştim . İçerisine barbunya gibi havuç ve patates koymuyoruz . Sadece bol soğan ,bol domates ve sızma zeytinyağı . Ben ağır geldiği için  sadece sızma zeytinyağı kullanamıyorum. Bu yüzden pişen zeytinyağlılarda riviera ile sızma zeytinyağını karıştırıyorum .
  Bu arada börülce, bir çok baklagil gibi oldukça faydalı.Demir ve potasyum yönünden oldukça zengin .Aynı zaman da yüksek lif oranı içerdiği için kandaki insülin ve şekeri dengeliyormuş . Bu yüzdende şeker hastalarına özellikle tavsiye ediliyor.

  Sağlık çok önemli tabiki ama ben en başta size harika bir meze olduğu için tavsiye ederim .
Malzemeler :
2 su bardağı kadar kuru börülce
2 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
5 - 6 adet kabuğu soyulmuş domates
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz ve toz kırmızı biber
isterseniz çok az domates salçası

Börülcelerinizi biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın . Daha sonra suyunu süzüp bir kaç kez soğuk su altında yıkayın .
Soğanları küçük küpler halinde kestikten sonra zeytinyağı ve şekeri ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesi ,isterseniz salçayı, tuzunu , ve toz biberini ekledikten sonra börülceleri ekleyin. Üzerlerini geçmeyecek kadar su koyun . Bu düdüklünüzün pişirme ayarına göre değişebilir. Piştikten sonra servis tabağınıza alıp, soğuyunca isterseniz üzerine maydanoz kıyarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


5 yorum:

  1. canım bende börülceyle tanısalı bir sene oldu çok lezzetli bir bakliyat..salatasını yapıyorum birde çorbalara koyuyorum hiç zeytinyaglısını yapmak aklıma gelmedi eminim nefis olmuştur canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. =) bende henüz çorbalarda denememiştim . Bir ara tarif göderirsen deneyip senin tarifin olarak yayınlarım zevkle .

    YanıtlaSil
  3. canım tutmaç çorbası vardır bilirmisin yeşil mercimek nohut erişteyle yapılan yoğurtlu çorba orda nohut yerine börülce yada yeşil mercimek yerine börülce koyuyorum..

    YanıtlaSil
  4. heyy bu blok cok keyifli:)))

    arada mutfak denemeleri yapiyorum burdan da tariflere bakarim artik:))
    tesekkur ederim beni buldugun icin angarali arkadasim:))))))

    YanıtlaSil
  5. Sevilcim su sıcaklar bıraz azalınca hemen deneyeceğim .BÖYLECE KAAN da yemiş olur ..
    Agrasif prenses ben teşekkur ederim .

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..