MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


4 Eylül 2012 Salı

SAKIZLI KAYISI -ŞEFTALİ MARMELATI

Kış Hazırlıkları -1
Ehh yaz tatilleri de ,yazıları da bitti . Ağustos böcekliğini bırakıp .karınca gibi çalışmanın vakti geldi. Kış için hazırlıklar başlamalı. Derin dondurucuya sebzeler konulacak ,biberler kurutulacak, marmelatlar ,reçeller çok marifetli olanlar için tarhanası var. Ben bu konuda şanslıyım . Anane den tarhanam, babaannede erişteler, çorbalıklar,annemden sebzeler , kayınvalideden reçeller derken yuvarlanıp gidiyoruz. Ama artık birazda kendi başımın çaresine bakma vakti geldi diye düşünerek küçük adımlarla hazırlıklara başladım .
Bizim evde en çok eşim düşkün reçellere ... Kahvaltı masasında mutlaka bir iki çeşit olmalı .Benim için o kadar şart olmasa da ,ahududu ,vişne ve böğürtlene karşı özel bir sempatim vardır.Karşı komşumuzun elinde küçük pembe pembe yeni toplanmış kayısılarla gelmesiyle ve evde bir haftadır yenilmeyi bekleyen nektarinleri görünce bu tarifi denemeye karar verdim . Sonuç oldukça başarılı oldu . Bir kaç kişiye tattırılıp onay alındı.Bu yüzden rahatlıkla sizlerle ilk marmelat deneyimimi paylaşabilirim.


Malzemeler:                                                           
1 kg kayısı
1 kg nektarin ( şeftalide olabilir )
800 gr toz şeker
4-5 adet damla sakızı
2-3 damla limon suyu

Önce bir tencereye, ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarttığım kayısıları üzerlerini geçecek kadar su ekleyip (kabuklarını daha kolay bıraksın diye ) bir taşım kaynattım . Sizin kayısılarınız yumuşaksa gerek kalmayabilir. Daha sonra kevgirden geçirdim. Nektarinler yumuşamış olduğu için bu işleme gerek kalmadan kabuklarını soyarak onları da kevgirden geçirdim.Daha sonra üzerine şekeri ve damla sakızını ekleyip,iyice karıştırarak önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra altını kısıp ara ara karıştırarak 1- 2 taşım kaynattım . Bu arada üzerinde biriken beyaz köpüğü almanız gerekiyor. Kaynatma işlemi bittikten sonra marmelatı kuru bir kaba aktararak üzerini temiz bir tülbentle kapatarak güneşe koydum. Ara ara karıştırarak üç gün kadar kıvamı biraz daha koyulaşınca kavanozlara doldurdum. Ağzını sıkıca kapatıp 1 gün daha güneşe  koydum . İşte bu kadar acemice marmelat yapımı ama sonuç başarılı.

6 yorum:

  1. bende başladım canım kışlıklara biraz bişiler yaptım gerisi kayınvaldem ve annemde tamamlanırlar:)bizim evdede eşim sever reçeli ben pek sevemem sadece vişne ve gül reçeli severim..ama bu damla sakızlı reçel eminim çok lezzetlidir..tatile gidip geliyim varsa hala şeftaliler şeftaiyle denerim bnde ..ellerine sağlık canım ..öpüldün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM CANIM. TADI GAYET GÜZEL OLDU. DENEMELİSİN. BENDE ÇOK OPTÜM.

      Sil
  2. Damla sakızlı reçel hiç yemedim ama çok güzel olduğuna inanıyorum mis gibi kokuyordur ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk kez tattım ve ilk kez yaptım =) kokusu gerçekten güzel . teşekkür ederim güzel yorumlarınız için

      Sil
  3. Damla sakızıyla hiç reçel yapmadım..Çok orjinal bence..Şeftalilerle bende deneyeceğim..ellerinize sağlık..Eşinize afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim. Deneyince beğenirsiniz umarım. ozamanda haberlerinizi bekliyorum.

      Sil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..