MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


13 Haziran 2012 Çarşamba

ŞİMDİ TAM PAZAR ZAMANI

Şimdi tam pazara gitmek zamanı deyip pazartesi günü Ankara dikmen pazarına gittim.Aslında çocukluk anılarımda pazarın kötü bir anısı olsa da (7 yaşlarındayken fırtına çıkmıştı ve ben  o kocaman şemsiyelerin altında kalmıştım)o korkuyu yıllar sonra atıp her şeyi dokunarak, koklayarak almanın tadını çıkarıyorum.   Harika resimler çektim. Nerdeyse bildiğim ve sevdiğim tüm sebze ve meyveler tezgahta yerlerini almışlardı. Kesinlikle bu mevsim bolca sebze, meyve tüketme mevsimi. Hemde taze taze , kokulu kokulu sebze ve meyveler. Ayrıca bazılarının zamanı  geçmeden kış için de hazırlık yapabilirsiniz. Sebzelerinizi şoklama yöntemiyle kış için derin dondurucunuzda  saklayabilirsiniz . Böylece hem konservelerden uzak durmuş olursunuz ,hemde kendi ellerinizle hazırladığınız için  kışında gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz . Örneğin kışlık bezelye hazırlayacaksanız elinizi çabuk tutun . Neredeyse bitmek üzere. Aynı şekilde enginar sevenlere de duyurulur .Şu anda fasulyeninde tam bol zamanı . Ayşekadını var, boncuğu var ,çalısı var . Barbunya ve bamya da yeni yeni tezgahlara gelmeye başlamış ama bence hala pahalı . Özellikle kış hazırlığı için daha bekleyebiliriz .Aaa unutmadan birde tam yaprak zamanı. Sarmasını bilene, yemesini sevene duyurulur.Özellikle Tokat ve İzmir yaprağını öneririm. Bu kadar bahsetmişken hemen kısaca anlatayım . Ben bu hafta bezelyelerimi attım dolaba . Nasıl mı ? Ayıkladığınız bezelyelerinizi önce kaynar suya atıyorsunuz yaklaşık 2 dakika sonra alıp bu sefer soğuk suya koyuyorsunuz .Böylece şoklama yöntemiyle rengini de korumuş oluyor. Daha sonra iyice süzerek dilediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine doldurup ağzını sıkıca bağlıyoruz . İşte hepsi bu . Kışın ortasında tazecik bezelyeniz hazır .




Pazarın devamını size resimlerle anlatacağım . Benim en sevdiğim ve gözümü bir türlü doyuramadığım tezgah yeşillik tezgahı . Maydanozu .teresi ,rokası , nanesi , marul ,kıvırcık , kuzu kulağı , radika , ve zahter ( taze kekik ) .Hepsi benim favorim . Tezgahın yanı başında hemen bir salata yapabilirim kendime. Üzerine şöyle sulu kokulu bir limon . Tamamdır. =)















4 yorum:

  1. sebze meyve cok sevdığimden pazarları çok severim..

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel resimler aslicigim ellerine saglik....:))

    YanıtlaSil
  3. resimler çok güzel yazın pazarlar harika oluyor

    YanıtlaSil
  4. tesekkur ederim derya hanım. gerçekten yazın pazara gitmek insanınhem içini hemde iştahını açıyor

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..