MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


7 Haziran 2012 Perşembe

KROKANLI VE TAHİN - PEKMEZLİ KEK

 Selam . Yaklaşık 10 gün kadar tembellik yaptıktan sonra isminden anlaşılacağı üzere bomba bir kekle buradayım . Tarifi birkaç gün önce eski dergileri karıştırırken bulup bir ara denerim diye bir köşeye ayırmıştım . Dün sevgili  Yasemin Babalık tanışıp çok güzel bir sohbet ettik . Benim için çok güzeldi .Çünkü o benim ilk blogger arkadaşım . Umarım arkadaşlığımız devam eder. Sözün kısası blogger arkadaşıyla yapılan güzel bir kahvaltıdan sonra koşa koşa eve gelip keyifle tarif denendi ve başarılı oldu .

İşte Malzemeler : 


4 yumurta
300 gr un
150  gr şeker
1 su bardağı tahin - pekmez karışımı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 pk kabartma tozu

Krokan için :


1 su bardağı şeker
yarım çay bardağı su
4 yemek kaşığı kadar iri kırılmış ceviz
7-8 tane doğranmış kuru kayısı

Yapılış olarak klasik keklerden bir farkı yok . Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın .Sonra tahin ve pekmezi ekleyerek iyice yedirin . Elenmiş un , kabartma tozu ve cevizleri de ekleyerek kek hamurunuzu  karıştırın . Kek kalıbınızı iyice yağlayıp unlayın ve fazla unu ters çevirerek alın . ( Ben dikdörtgen kalıp kullandım . ) Önceden ısıtılmış 180 C lik fırında yaklaşık 35 - 40 dakika . kadar pişirin . Kekinizin pişip pişmediğini bir çubukla yada bıçakla kontrol ettikten sonra  fırından alın . ( eğer çubuk keke batırdıktan sonra temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir )  Tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın .
Krokanı hazırlamak için şeker ve suyu  kalın tabanlı çelik bir tencereye alın . Yüksek ateşte hızlı hızlı karıştırarak şeker iyice eriyene kadar pişirin . Köpük köpük olmaya başlayınca limon suyunu ekleyin . Kıvamı koyulaşıp altın rengini alınca ceviz ve kayısıları ilave ederek kısık ateşte 2 - 3 dakika kadar pişirin .
Sıcak krokanı soğuk kekin üzerine kaplayacak şekilde kaşık yardımıyla keki kaplayacak şekilde dökün . Dilerseniz kenarlarında akanları tahta spatula ile  düzeltebilirsiniz . Benim akmış görüntü daha çok hoşuma gidiyor . Soğuyup sertleşmesini bekleyin . Afiyet olsun .

5 yorum:

  1. Canımmmm mükemml görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Aslıcım yaptığın her şey çok güzel ve lezzetli görünüyor, ellerine sağlık...Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. blogunuz hayırlı olsun :) sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  4. merhaba,
    kekin malzemelerinde yağ göremedim....

    YanıtlaSil
  5. kekin içerisindeki tahin yağ ihtiyacını karşılıyor.Oldukça yogun ve malzeme olarak agır bir kek o yuzden extra yag kullanılmıyor

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..